Search
  • Lumiva

Koti puhtaaksi ilman pesuaineita?

Updated: Jan 30, 2019


Muunmuassa sitruunalla saa teräspinnan puhtaaksi

Ruokasooda:

Emäksinen ruokasooda puhdistaa tehokkaasti erilaisia pinttyneitä tahroja, kuten rasvatahroja. Lisäksi se auttaa valkaisemaan.

Ruokasoodalla saa muun muassa hangattua kahvi- ja teetahrat pois vaaleista kupeista. Lisäksi sitä voi käyttää pinttyneiden ruokatahrojen, kuten kattilanpohjien ja uunivuokien puhdistamiseen. Astiaan laitetaan ensin vettä, sitten ruokasoodaa ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Vasta sen jälkeen tahra hangataan pois.

Ruokasooda auttaa myös termoskannun puhdistuksessa. Termoskannu täytetään vedellä, sen jälkeen siihen lisätään pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja kuumaa vettä, minkä jälkeen liuoksen annetaan vaikuttaa pari tuntia.

Lisäksi ruokasoodaa voi käyttää kylpyhuoneen lavuaarien kiillottamiseen. Kostutettuun liinaan lisätään hieman ruokasoodaa ja pyyhitään pinnat.

Väkiviinaetikka:

Happamana aineena etikka auttaa liuottamaan kalkkisaostumia. Siksi sitä voi käyttää esimerkiksi kahvin- ja vedenkeittimissä kalkinpoistoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikille pinnoille se ei sovi. Ruostumaton teräs kestää sitä hyvin, kun taas emali-, alumiini- ja marmoripinnoille se ei käy.

Kahvinkeittimestä kalkki poistetaan täyttämällä vesisäiliö maksimiin asti liuoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Keitin laitetaan päälle.

Kun liuos on valunut puoliksi kannuun, virta kytketään pois ja annetaan happoliuoksen vaikuttaa 5–10 minuuttia. Sen jälkeen virta kytketään jälleen päälle ja annetaan liuoksen valua kokonaan kannuun.

Operaation jälkeen keittimessä kannattaa vielä keittää 2–4 kannullista puhdasta vettä.

Vedenkeittimessä etikkaa ja vettä annostellaan myös yhtä paljon. Yleensä riittää, että liuos tulee keittimen puoleenväliin asti. Liuoksen annetaan vaikuttaa 10–15 minuuttia, ja sen jälkeen vesi kiehautetaan. Liuos heitetään pois ja sen jälkeen keitetään pari pannullista puhdasta vettä.

Etikan ja ruokasoodan sekoitusta voi kokeilla myös kylpyhuoneen lavuaarin avaamiseen silloin, kun se ei ole kokonaan tukossa. Lattiakaivoon kaadetaan 0,5–1 desilitraa ruokasoodaa ja desilitra väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, päälle kaadetaan muutama litra kuumaa vettä ja annetaan vaikuttaa.

Kivennäisvesi:

Kivennäisvesi on oiva apu, jos vaatteelle tai muulle kankaalle läikähtää punaviiniä. Kivennäisvettä kannattaa kaataa heti pieni määrä tuoreeseen tahraan, jolloin se auttaa haalistamaan sitä. Sen jälkeen kangas kannattaa pestä mahdollisimman pian pesukoneessa.

Suola:

Suola auttaa puhdistamaan hopeaa. Hopealusikoita voi kirkastaa esimerkiksi vuoraamalla alumiinifoliolla vuoan, täyttämällä sen vedellä ja lisäämällä joukkoon kourallinen karkeaa suolaa.

Lusikat kirkastuvat, kun niiden antaa jonkin aikaa olla liuoksessa.

Yleensä hopeanpuhdistusaineissa on hyvin vahvoja kemikaaleja. Suolaliuos on huomattavasti lempeämpi kirkastustapa.

Suolaa voi käyttää myös kapeiden maljakkojen puhdistukseen. Maljakkoon kaadetaan vettä ja noin ruokalusikallinen karkeaa suolaa, minkä jälkeen maljakkoa ravistellaan.

Sokeri:

Vähän kostutettu sokeripala voi auttaa valurautaisten liesien puhdistuksessa. Sokeripalalla hangataan lieden renkaita niin kauan, että ne puhdistuvat. Samalla kikalla voi yrittää puhdistaa myös pohjaan palanutta kattilaa.

Sitruuna:

Raikkaalla sitruunalla saa poistettua muovisiin ja puisiin leikkuulautoihin jäänyttä pahaa hajua. Puolitetulla sitruunalla hierotaan leikkuulautaa. Jos haju ei tunnu siitä huolimatta lähtevän, mukaan kannattaa laittaa hieman karkeaa suolaa.

Sitruunalla voi myös kiillottaa kuparia ja ruostumatonta terästä.


Koko artikkeli on luettavissa tästä: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.220774?fbclid=IwAR2_LPH4aPpuZ6kU-6GMMahs0Wre1U8YzmfFi6_kaArbKyEVxDOO4XUPQus

66 views0 comments